Design Trainingen

Tablet Folio Design

<<< terug1 folio navigation & toc2 folio orientatie3 folio overlays4 folio builder5 folio DPS publiceren


Let op: InDesign CC2015 heeft geen Folio-Builder venster meer. Alle Folio publicatie verloopt nu rechtstreeks via de Adobe Digital Publishing Solution (voorheen Digital Publishing Suite).

Waarom Tablet-Folio Design?

Het gebruik van tablets is de afgelopen jaren flink toegenomen. Veel mensen ontdekken het gemak van een apparaat waarop je via app's allerhande informatie snel kunt bekijken. Maar ook interactief kan meedoen met bijvoorbeeld TV-programma's en online games. Een tablet hoef je immers niet op te starten....

Veel uitgeverijen en designbureaus maken momenteel gebruik van de interactieve mogelijkheden van InDesign. Zonder kennis van programmeren ben je toch in staat een interactief magazine (folio) te publiceren of een eenvoudige (!) app te maken en uit te geven.

Een magazine dat normaal alleen in de boekhandel te koop was, kan nu met een veel groter publiek online worden gedeeld. Zoals een magazine ook uit verschillende onderdelen bestaat zoals een omslag, inhoudsopgave en verschillende artikelen zo kan een Folio ook uit verschillende InDesign documenten of HTML bestanden bestaan. De verschillende onderdelen worden Articles genoemd.

Een Article kan uit een horizontale en een verticale layouts bestaan (Alternatieve Layouts). Folio artikelen kunnen echter ook in één paginaoriëntatie worden gebouwd. Het Folio bestand zal dus tussen deze twee layouts ‘schakelen op het moment dat de lezer de tablet draait.

Folio's maak je interactief met behulp van Folio Overlays. Dit zijn interactieve lagen die je aan een tekst/illustratie kader toekent. Denk aan animatie, slideshow (object states), 360 graden view, scrollen, in- en uitzoomen en HTML insluiten.


Doel

Indesign-documenten omzetten naar een Folio voor tablets met interactieve mogelijkheden, zoals audio, video, 360 graden fotografie, slideshows en in-uitzoomen.

Met deze turorial maak je een Folio voor Tablet

LET OP: Het is helaas nog niet duidelijk hoe de folio-mogelijkheden van InDesign zich zullen ontwikkelen. Dit heeft vooral te maken met beperkingen in de Tablet-techniek, de eenzijdige ondersteuning van vooral Apple tablets en de veel uitgebreidere mogelijkheden die een app-programmeur wel tot de beschikking heeft. Voor vormgevers die zo min mogelijk met internet-techniek te maken willen hebben is dit momenteel een mooie en eenvoudige manier om, bijvoorbeeld drukwerk, om te zetten naar een interactieve prublicatie. 


Wat wordt er behandeld

  • Aternatieve Layout maken in InDesign
  • Vloeiende Layout maken in InDesign
  • Audio/Video toevoegen aan een folio
  • interactiviteit (overlays) toevoegen aan een folio
  • InDesign document omzetten naar een Folio (builder)
  • Adobe Content Viewer en DPS (pubiceren folio)

Werkwijze

Aan de hand van deelopdrachten maak je een Folio voor Tablet van een door jouw zelfontworpen Indesign document. De docent beschikt over een iPad waarop getest kan worden.


Opdracht

Een Folio voor Tablet op basis een Interactieve PDF. Ontwerp is aangeleverd.

Tevens zijn de losse beelden en teksten te downloaden voor een eigen ontwerp.

Start met bouwen