Computer Animatie

Waarom Animaties maken?

Het werk van een grafisch vormgever bestaat meestal uit stilstaand beeld. Door de groeiende hoeveelheid aan bewegend beeld (film, animatie) op het internet en de interactieve werking van websites (navigatie, slideshows) moet een vormgever ook in TIJD kunnen denken. Waar in drukwerk altijd statisch beeld wordt gebruikt, wordt er op internet steeds meer bewegend beeld gebruikt. Hierbij is TIMING, RITME, GELUID en INTERACTIE toegevoegd aan de grafische vormgeving. Het is daarom belangrijk dat je als vormgever kunt denken en vormgeven in TIJD.


Voorbeeld infographic animatie over MBO-opleidingen


Animeren met Adobe Animate

Met het programma ADOBE ANIMATE kun je grafische vormgeving 'tot leven laten komen'. Het is een vector-programma, zoals Adobe Illustrator en Adobe InDesign, maar je kunt er ook foto's en geluiden in plaatsen.

Pixel video-filmbeeld bewerken kan helaas niet met dit programma. Daar zijn Adobe Premiere en Adobe After Effects voor bedoeld. Je kunt voor eenvoudige pixel-animatie (banners ed.) ook het programma Photoshop gebruiken. Ook hierin zit een animatie tijdlijn die werkt met frames en tweens.

Momenteel heeft Adobe het nieuwe programma ANIMATE CC dat filmpjes exporteert in HTML5 en JQuery/Javascript. Dit wordt wel ondersteunt door alle mobiele apparaten. ANIMATE CC is alleen beschikbaar via de Adobe Creative Cloud.

TIP: Voor het omzetten van oude SWF-animatie naar HTML5, kun je gebruik maken van Google Swiffy. Interactie (actionscript) wordt helaas niet mee geexporteerd.


Doel

Leren werken met een tijdlijn en het combineren van grafisch beeld met interactie en geluid via het animatie programma ANIMATE CC (An).


Wat wordt er behandeld

  • introductie werking Animate CC
  • stop-motion animatie
  • motion-shape tween anmiatie en guideline
  • werken met vectoren (kleur, vlak, lijn, gradient, tekenen)
  • werken in symbols (movieclip en graphic)
  • nesten van symbols
  • toepassen van animatie-effecten (maskers, fades, vervormen, verkleuren etc.)
  • toevoegen van geluid

Werkwijze

Aan de hand van video tutorials leer je een animatie maken via een tijdlijn. Vervolgens maak je op basis van een storyboard en aangeleverde data een geanimeerde infographic.


De eerste animaties werden gemaakt met behulp van foto's die snel achter elkaar werden afgespeeld. Een van de grondleggers van deze techniek was Eadwaerd Muybridge.

De gondlegger van de fotografische Animatie in de kunst: Eadweard Muybridge

Hedendaagse animatie in de kunst:
Wendy Morris

De grondlegger van de getekende animatie techniek:
Walt Disney

Bekijk een van de eerste Walt Disney Animaties

Hedendaagse animatie in 3D: Pixar

Voorbeeld step-motion animatie

Door middel van foto's kun je je illustratie tot leven laten komen.

Vervolgens ging men animeren met de White-board techniek. Een lichtbak met daarop half-transparante vellen papier waarop de vorm getekend werd. Elk vel had een kleine verandering in de vorm. Zodra je al die vellen snel achter elkaar liet zien, ontstond er beweging. Een bekend voorbeeld hiervan is het Flip-boekje.

Voorbeeld Flip-boek animatie

Animeren kan ook zondercomputer programma.... ken je deze techniek nog?

En dit is ook in Flash gemaakt...

En dit ook...



Aan de slag!

Start met de tutorial Adobe Animate

Paginering
Vorige Slide
Volgende Slide