Design Trainingen

Motion Graphics ontwerpen met Adobe Animate CC

<<< terughistorie & inspiratieMotion GraphicsAnimate CC basicsAnimate CC animation opdracht


Animate CC lijkt sterk op het oude Adobe Flash. Maar met het grote verschil dat Animate CC veel moderne uitvoer-formaten kent, zoals HTML5 Canvas en WebGL (3D VR).

Momenteel ondersteunt Animate CC nog geen responsive instellingen. Wellicht dat Animate CC in de toekomst worden wel responsive mogelijkheden krijgt.

Voor Animate CC kijk je op de 'oude' Flash-pagina. Met deze 'oude' Flash-tutorial komt je wellicht een heel eind in Animate CC.

Eerst ga ik eens een mooie Motion Graphics opdracht bedenken voor en dan plaats ik deze weer op deze website. Nog even geduld!


Opdracht interactieve infographic:

Debriefing en opzet offerte voor interactieve infographic:

Na akkoord op deze offerte start ik met een tekstuele compressie van het document dat is aangeleverd. Het hanteren van korte zinnen en woorden, bevordert de duidelijkheid en levert een beeldender verhaal op. Daarnaast neemt de leessnelheid toe, een belangrijk doel van een infographic.

Bij deze tekstuele compressie ontwerp ik een beeldverhaal in de vorm van illustraties en/of icoontjes. Deze worden getekend in een vector-ontwerpprogramma, waardoor ze moeiteloos vergroot kunnen worden zonder verlies van kwaliteit (resolutie). Tevens zijn ze dan ooit nog voor andere uitingen te gebruiken.

De gecomprimeerde tekst en illustraties/icoontjes plaats ik vervolgens in een flowchart/storyboard waarmee de verhaallijn en interactie tussen de verschillende scenes wordt vastgesteld. Na deze stap volgt een overleg en bekijken we of deze opzet juist is. Eventuele feedback en correcties worden vervolgens door mij verwerkt en zo nodig teruggekoppeld aan de opdrachtgever.

Na overeenstemming op de tekstcompressie en flowchart/storyboard werk ik de illustraties uit en animeer ik de verhaallijn. Hierin maak ik gebruik van eenvoudige interactieve mogelijkheden, zoals vooruit-achteruit klikken en inzoomen-uitzoomen op details of overview.

Het resultaat van de interactieve infographic presenteer ik vervolgens aan de opdrachtgever. De feedback en correcties verwerk ik en koppel ik zo nodig terug aan de opdrachtgever.

Als laatste maak ik een export van de animatie die op een webserver geplaatst wordt en gedeeld kan worden. De link kan ook via een iframe of html-object worden ingesloten op een bestaande webpagina.

In overleg kan ik ook nog andere bestandsformaten aanleveren. Denk aan ePub en PDF.


[2] Analyse en tekstuele compressie van data
[4] Schetsen en stijlbepaling
[1] Flowchart/storyboard
[1] feedback en correcties
[14] illustratie en animatie
[4] feedback en correcties
[1] export en aanleveren
[1] overhead en communicatie

28 uur x € ....,..