Personal Design Training
Professionele design trainingen bij op maat of privé les van een ervaren professional en vakdocent?
Als vormgever zul je de opdrachtgever vaak adviseren over het inzetten van Social Media en e-Marketing. Hoe wordt het product of de dienst het beste gepromoot? Door de informatie hieronder leer je hoe je deze media kunt inzetten en hoe het werkt. Deze informatie gebruik je dan bijvoorbeeld bij een campagne of de lansering van een website.
Om te zorgen dat zoekmachines, zoals Google, je website vinden zijn er een aantal eisen waaraan een website moet voldoen:
Ben je erg rijk en heb je heel veel geld over, dan kun je altijd nog Google betalen voor advertentie ruimte...
De vraag blijft altijd: Waarom is jouw website interessant voor andere mensen? Wat heb jij ze te bieden?
In Dreamweaver kun je de metadata als volgt in je pagina zetten:
METADATA: KEYWORDS INVOEGEN
INSERT / HTML / HEAD TAGS / keywords
METADATA: DESCRIPTION INVOEGEN
INSERT / HTML / HEAD TAGS / description
Als je een Google -account hebt of Gmail-adres dan kun je via Google Analytics je site bij Google aanmelden. Dit is een overzicht van de hoeveelheid bezoekers op je site, ook wel site-statistieken genoemd. Nadat je de site (URL) hebt aangemeld krijg je een stukje code die je onderaan al je pagina’s moet zetten (voor de afsluitende body-tag). Gebruik hiervoor de CODE-VIEW. Deze code helpt ook een beetje bij de Google zoekmachine-optimalisatie en geeft je een mooi overzicht over de bezoekers op je site bij Google Dashboard.
Al jarenlang is de nieuwsbrief het meest gebruikte medium om je klanten en opdrachtgevers te informeren. Nieuwsbrieven zijn eigenlijk gewoon e-mails met een uitgebreide layout, foto's en links. Het enthousiasme om nieuwsbrieven te ontvangen is wel drastisch afgenomen, omdat er veel spam en ongewenste brieven zijn verstuurd. Als bedrijf ben je daarom verplicht eerst de ontvanger te vragen of hij nieuwsbrieven wilt ontvangen. Ook dient er altijd een uitschrijf-link bij de nieuwsbrief te zitten.
Nieuwsbrieven worden verstuurd met speciale nieuwsbrief-programma's die de layout optimaal coderen voor diverse mailprogramma's.
LET OP: met de komst van Twitter en Facebook is een nieuwsbrief minder noodzakelijk. Even een nieuwtje delen met klanten via social media is voor de zoekmachines een reden om jouw activiteiten hoger te ranken. Een gastenboek op de website is veel minder relevant dan reacties op een forum of bericht/like op Social Media.
TIP Wil je gratis nieuwsbrieven versturen dan kan dat via MailChimp
Naast een geoptimaliseerde website zijn Social media platforms, zoals Twitter en Facebook, noodzakelijk om goed gevonden door zoekmachines als Google. Door het inzetten van dergelijke social media sites kunnen bedrijven vrij eenvoudig berichten en links verspreiden op het internet. Ook zoekmachines springen in op de groeiende populariteit van de social media, waardoor een link naar je social media vaak eerder wordt gevonden dan een link naar je website. Actuele informatie is dus belangrijker dan statische informatie. Je wordt beter gevonden als meer mensen het op social media over jouw hebben.
Door bijvoorbeeld het plaatsen van (pers)berichten op Twitter en Facebook, kun je snel met Tweets binnen de zoekresultaten van Google verschijnen. Hiermee kunnen social media worden ingezet voor korte termijn vindbaarheid dus. Het nadeel is echter dat je al snel verdrongen kan worden door nieuwe berichten die na jouw bericht geplaatst worden op social media sites, blogs en nieuwspagina’s.
Het grootste effect van linkbuilding met social media kun je echter bereiken wanneer je vrienden, followers en fans reageren naar aanleiding van de door jou geplaatste berichten. Op Twitter kunnen followers bijvoorbeeld de populariteit rondom een bepaald bericht vergroten door jouw bericht te ‘retweeten’. Een geplaatst bericht kan op die manier in korte tijd voor zeer veel populariteit en links naar jouw site zorgen.
Overigens hoef je niet per se zelf de content te leveren op social media sites om hiermee populariteit en links te winnen. Uiteraard kun je zelf ook deelnemen aan online discussies en forums door hier berichten achter te laten. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van Google Alerts kun je eenvoudig de laatste berichtgevingen volgen over relevante onderwerpen, waarna je hier op in kunt spelen door op relevante sites berichten achter te laten. Op die manier laat je online je gezicht zien.
Hoewel het inzetten van social media leuke en nieuwe mogelijkheden met zich mee brengt als het gaat om linkbuilding, moet linkbuilding (nog?) niet als doel worden gezien van social media. Zorg er allereerst voor dat je een toegevoegde waarde levert met relevante berichtgeving op jouw social media platforms. Daarmee is de kans immers meteen groter dat gebruikers, followers en fans naar jouw website gaan doorverwijzen en hiermee wordt de natuurlijke aanwas van links uiteindelijk automatisch groter.
Duidelijk is wel dat social media steeds belangrijker worden in de online marketing activiteiten van organisaties. Naast de invloed die de inzet van social media kan hebben op linkbuilding, zullen social media ook steeds meer (indirect) effect krijgen op andere SEO activiteiten. Genoeg redenen om SEO mee te nemen in een social media strategie dus!