Design Trainingen

Animation

<<< terughistorie & inspiratieMotion GraphicsAnimate CC basicsAnimate CC animation opdracht


Waarom Animaties maken?

Het werk van een grafisch vormgever bestaat meestal uit stilstaand beeld. Door de groeiende hoeveelheid aan bewegend beeld (film, animatie) op het internet en de interactieve werking van websites (navigatie, slideshows) moet een vormgever ook in TIJD kunnen denken. Waar in drukwerk altijd statisch beeld wordt gebruikt, wordt er op internet steeds meer bewegend beeld gebruikt. Hierbij is TIMING, RITME, GELUID en INTERACTIE toegevoegd aan de grafische vormgeving. Het is daarom belangrijk dat je als vormgever kunt denken en vormgeven in TIJD.

Voorbeeld infographic animatie over MBO-opleidingen

Meer inspiratie


Animeren met Animate CC

Met het programma ADOBE ANIMATE CC kun je grafische vormgeving 'tot leven laten komen'. Het is een vector-programma, zoals Adobe Illustrator en Adobe InDesign, maar je kunt er ook foto's en geluiden in plaatsen.

Pixel video-filmbeeld bewerken kan helaas niet met dit programma. Daar zijn Adobe Premiere en Adobe After Effects voor bedoeld. Je kunt voor eenvoudige pixel-animatie (banners ed.) ook het programma Photoshop gebruiken. Ook hierin zit een animatie tijdlijn die werkt met frames en tweens.

Momenteel heeft Adobe het nieuwe programma ANIMATE CC dat filmpjes exporteert in HTML5 en JQuery/Javascript. Dit wordt wel ondersteunt door alle mobiele apparaten. ANIMATE CC is alleen beschikbaar via de Adobe Creative Cloud.

TIP: Voor het omzetten van oude SWF-animatie naar HTML5, kun je gebruik maken van Google Swiffy. Interactie (actionscript) wordt helaas niet mee geexporteerd.


Doel

Leren werken met een tijdlijn en het combineren van grafisch beeld met interactie en geluid via het animatie programma ANIMATE CC (An).


Wat wordt er behandeld

  • introductie werking Animate CC
  • stop-motion animatie
  • motion-shape tween anmiatie en guideline
  • werken met vectoren (kleur, vlak, lijn, gradient, tekenen)
  • werken in symbols (movieclip en graphic)
  • nesten van symbols
  • toepassen van animatie-effecten (maskers, fades, vervormen, verkleuren etc.)
  • toevoegen van geluid

Werkwijze

Aan de hand van video tutorials leer je een animatie maken via een tijdlijn. Vervolgens maak je op basis van een storyboard en aangeleverde data een geanimeerde infographic.


Opdracht

Aan het eind van deze training maak je een animatie in ANIMATE CC. Dit wordt een geanimeerde infographic die stapsgewijs is opgebouwd aan de hand van een storyboard in Illustrator.